Levél dr. Áder János köztársasági elnök úrhoz



Tisztelt Köztársasági Elnök úr!


Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/15376 szám alatti törvényjavaslattal kapcsolatban ön június 6-i keltezéssel levelet kapott Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosától, amelyben azt javasolja Önnek, hogy írja alá a törvénymódosítást.
A Csak Együtt Van Esély, szülői érdekvédő csoport nevében két olyan körülményre szeretném felhívni a figyelmét, amelyre Aáry-Tamás Lajos úr nem tért, nem térhetett ki! (Ezekről a körülményekről az oktatási jogok biztosának is tájékoztató levelet küldünk.)
2017. június 6-án jelent meg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar honlapján az a 2017. május 15-i keltezésű levél, amelyet a négy gyógypedagógus-képzést végző felsőoktatási intézmény vezetője írt alá. A levelet itt olvashatja: http://www.barczi.elte.hu/content/tajekoztatas.t.1102
Ez alapján a levél alapján az derül ki, hogy a törvényjavaslat előkészítésére fordított idő nem volt elegendő és a szakmai álláspontok egyeztetése sem volt megfelelő mértékű. Igen aggályosnak tartjuk egy olyan törvényjavaslat bevezetését, amely miközben hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott gyermekeket érint, az ő ellátásukról gondoskodó felnőttek szakmai képzését végző egyik intézmény támogatást sem bírja.
A másik körülmény azzal kapcsolatos, hogy Aáry-Tamás úr levelének jelentős része arra vonatkozik, hogy a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyermekeket nem érinti a módosítás. Szeretnénk felhívni az Elnök úr figyelmét arra, hogy a fenti nehézségekkel küzdő gyermekek besorolása és a zavar súlyossága nem feltétlenül fedi egymást. Így diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyermekek akár SNI, akár BTMN besorolást is kaphatnak. Erre egyébként csoportunk az Államtitkársággal folytatott egyeztetés során felhívta a figyelmet, jelezve, hogy többek között ennek tisztázása is, szükségszerűen, meg kell, hogy előzze bármilyen módosítást. Állításunk alátámasztására egy szakvélemény részletet ajánljuk figyelmébe:
A felmentések eddig sem jelentették az adott területen a fejlesztés elmaradását, sőt, a napi hiábavaló próbálkozások nélkül az adott terület fejlesztése hatékonyabb, mint akkor, ha a tanuló több tanórás kudarc után megy fejlesztésre.
Mindezek alapján azt kérjük a Köztársasági Elnök úrtól, hogy a törvénymódosítást ne írja alá!
Bízunk abban, hogy Elnök úr átérzi az érintett gyermekek és szülők problémáit.

Tájékoztatásul jelezzük, hogy levelünket a nyilvánosság számára is megismerhetővé tesszük.

Facebook oldalunkért klikk ide!CSak Együtt Van Esély

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések