Mi van a Momentum családbarát programjában?

Az Ész-Érdekvédő Szülők közössége, melynek a Cseve is tagja minden pártnak, így a Momentum Mozgalomnak is elküldte  levelét az ápolási díjjal és az utazási kedvezménnyel kapcsolatban. Ők válaszukban személyes megbeszélésre hívták csoportunkat. A találkozón nagyon sok mindent átbeszéltünk, meghallgattak minket és úgy tűnik, megértésre találtak a problémáink. Idézzük Momentum programjából a leveleinkben érintett témákat:

Az ápolási díj munkának minősítése


"Ahogy minden fogyatékossággal élő ápolását végző személy munkájáért fizetést érdemel és nem díjat vagy segélyt, úgy a fogyatékossággal élő gyermekét ápoló szülő is. Ez egy régóta fennálló tartozás a társadalommal szemben."
"Jelenleg az ápolási díj lényegében segélyként üzemel, holott az ápolás érdemi munkavégzés, ráadásul az ápolást végző hozzátartozó munkájával tehermentesíti az egészségbiztosítási- és rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtó intézményeket. Bár az ápolást végző hozzátartozó nem szorul ki a nyugdíjrendszerből (mivel az ápolási idő beleszámít a szolgálati időbe), sem az egészségügyi rendszerből (de az egészségügyi biztosítása csak az ápolási díj folyósításának idejére szól), az ápolást végző személy jellemzően mégsem érzi magát a társadalom ugyanolyan hasznos tagjának, mint a munkaerőpiac egyéb területein dolgozó társai. A Momentum elismeri az ápolást végző hozzátartozók által végzett MUNKA fontosságát."


A jelenlegi ápolási díj másfélszeresére emelése

"A jelenlegi ápolási díjként folyósított összeg alatta van annak az összegnek, ami elegendő lehet arra, hogy két ember (az ápolt és az ápoló) meg tudjon élni belőle. Ahogy alatta van annak is, ami legalább részben elismerné az ápolást végző személy valós munkáját. Mindezt úgy, hogy a fogyatékossággal élő és tartósan beteg ápoltakra jellemzően többet kell költeni egy családnak. A Momentum jelentősen megemeli az ápolási díj összegét: az ápolási díj, az emelt összegű ápolási díj és a kiemelt ápolási díj összege is másfélszeresére növekedne."

Itt olvasható az eredeti levél:



Erre is választ kaptunk:


Utazási kedvezmény jogkörének bővítése

"Támogatjuk, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek szülei ne csak akkor utazhassanak kedvezményesen, amikor a gyermeket beviszik az iskolába vagy a fejlesztő intézménybe és a gyermek velük van, hanem akkor is, amikor onnan hazajönnek a gyermek nélkül vagy visszamennek a gyermekért. Ha a kedvezmény csak a gyermek jelenlétében érvényes, a szülők számára jobban megéri bérletet vásárolni, hiszen ha egy hónapban hússzor elviszi a gyerekét iskolába, akkor negyvenszer kell a gyerek nélkül utaznia, ami miatt már bőven megéri bérletet vásárolni, így gyakorlatilag semmiféle kedvezményben nem részesül, holott megilletné. Ezért a fogyatékossággal élő gyermekek szülei számára az ingyenes kísérői lehetőség mellett kedvezményes bérletvásárlási alternatívát nyújtunk, ezzel csökkentve a család költségeit, segítve a mindennapi megélhetést."
Itt olvasható az eredeti levél:



Ész-Érdekvédő SZülők
Facebook-on:


E-mail:

Ész -Érdekvédő szülők tagjai:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések