Tájékoztatás




Tájékoztatás

 A “Taigetosz törvény” kapcsán a Cseve csoport minden képviselőnek írt.

Kész Zoltán független parlamenti képviselővel hosszabban leveleztünk és a veszprémi Cseve tagokkal összejött egy személyes találkozó. (reméljük folytatás is lesz)
Kész Zoltán szeptember végén két kérdést intézett Balog Zoltánhoz.

Az első kérdés: 
K/17599 Figyelembe veszi-e az oktatási tárca a szakmai szervezetek véleményét a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók fejlesztésével kapcsolatban?”
 A teljes kérdés itt olvasható.

A K/17599/1 számon a választ Rétvári Bence, államtitkár adta, mely teljes egészében itt olvasható.

Mint olvasható, a jogszabály-módosítást előkészítő szakmai munkacsoport jelenleg is folytatja tevékenységét a módszertani útmutatók és ajánlások kidolgozása érdekében. A munkacsoportban közreműködő szakmai és érdekképviseleti fórumok között fel van sorolva a Cseve is:

“-Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete,
-ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, -

-Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége,
-Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Szövetség,
-Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos  Egyesülete 
-ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat,
-Nagycsaládosok Országos Egyesülete,
-Csak Együtt Van Esély — csoport az SNI-s gyermekekért ,
-Magyar Pedagógiai Társaság,
-ADHD Alapítvány,
-Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejleszt ő Intézet.”

Hangsúlyozzuk, a Cseve a törvénytervezet előkészítésénél nem volt a munkacsoport tagja. A törveny bevezetése előtt meghallgattak minket, de csak meghallgattak. De ránk nem hallgattak. A jelenlegi tevékenység pedig, mint a válaszból is olvasható, módszertani útmutatók ajánlások kidolgozására korlátozódik. Természetesen ez is segítség lehet a gyermekeinknek, ezért is veszünk részt a munkában, de a rendszer alapjait nem módosítja, a “Taigetosz törvény” jövőbeli várható negatív hatásait nem oldja fel, legfeljebb valamelyest mérsékli. 

Kész Zoltán második kérdése:
„K/17600 Mit tesz a kormány a gyógypedagógus-hiány megszüntetésének érdekében?”
A teljes kérdés itt olvasható.

A  K/17600/1 számon a választ ugyancsak Rétvári Bence, államtitkár adta, mely teljes egészében itt olvasható.

A válasszal kapcsolatban értetlenségünket fejezzük ki azzal az indoklással kapcsolatban, hogy “a változtatás szakmai változtatás és nem egy esetleges szakemberhiányt hivatott orvosolni.” Ez a válasz már csak azért is igen meglepő, mert az államtitkárság képviselőinek korábbi megnyilatkozói, éppen a szakemberhiányt elismerve, átmeneti megoldásként beszéltek a módosításról. Az kétségtelen, hogy az utóbbi években a gyógypedagógus-képzést megkezdő hallgatók száma örömtelien emelkedik, de ez önmagában sajnos egyáltalán nem garancia az ellátás színvonalának javulására. Ehhez egy olyan komplex intézkedéscsomag megvalósítására lenne szükség, amit az érintett terület szakmai képviselői megfogalmaztak:

Azt pedig végképp nem értjük és ízléstelennek tartjuk, hogy egy hátrányos helyzetű gyermekeket érintő kérdés kapcsán adott válaszban mit keres egy Czeglédy Csabára való hivatkozásos mondat.

A témával kapcsolatban 2017. október 25-én a Deviszont Közösségi Tér beszélgetést szervezett, melyre a Cseve is meghívást kapott. A beszélgetés összefoglalóját meghallgathatják itt (a 19. perctől).

A törvénnyel kapcsolatban számos alkalommal kifejtettük véleményünket korábban:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések