Képviselői válasz 3.



TÁJÉKOZTATÁS


Minden országgyűlési képviselő válaszát nyílt levelünkre
nyilvánosságra hozzuk


Tisztelt ÉSZ - Érdekvédő Szülők!

Köszönettel megkaptuk levelüket, amire ezúton szeretnék válaszolni.

Az LMP kiemelt figyelmet fordít azoknak a nehéz helyzetére, akik önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes, súlyosan fogyatékos gyermeküket vagy rokonukat ápolják otthon.

A súlyosan fogyatékos gyermek, családtag 24 órás ápolása más országokban teljes értékű otthoni munkának számít. Itthon csak egy segély szintű juttatás jár érte, miközben állami feladat átvállalásáról van szó.



Bár a fogyatékos gyermek vagy rokon ápolása legalább kétszeres anyagi terhet jelent, csak 50 ezer forintos szociális támogatás jár érte, és mellette más keresőtevékenységet gyakorlatilag nem lehet végezni. Magyarországon ez 12 ezer családot érint.



Az állam az általa fenntartott bentlakásos intézményekben 90-100 ezer forintnak megfelelő fejenkénti összeget fizet. Ha a kormány felemelné az ápolási díjat, akkor ez évente 6,7 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.



Az LMP szerint a 24 órás ápolást teljes értékű munkaként kellene elismerni, amiért legalább a minimálbért meg kellene adni. Ez jövőre nettó 92 ezer forint lesz. Ezért javaslatot nyújtottunk be a költségvetéshez, hogy a kiemelt ápolási díj összege érje el a minimálbér összegét. Emellett a kormány ismerje el munkaként a 24 órás otthon ápolást.



De nem elég megemelni az ápolási díjat, fejleszteni kell az otthon közeli szolgáltatásokat is. Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a családok igénybe vehessék a gyermek állapotának megfelelő szolgáltatásokat. A fogyatékos embereket segítő szakemberek létszámát, a szakemberek bérét, a nappali ellátás forrásait ezért növelni kell.



Az LMP hosszú ideje küzd azért, hogy a kormányzati családpolitika által méltatlanul elhanyagolt, nehéz helyzetben levő családok megkapják a szükséges segítséget. Ennek egyik része az, hogy az otthoni ápolást végzők láthatatlan munkáját végre elismerje a kormány teljes értékű munkaként.



Ma aki otthon marad súlyosan sérült gyermekével vagy rokonával, arra a biztos elszegényedés vár. Ennek kell véget vetni, és legalább a minimálbért megadni ezért a 24 órás munkáért. Nem elég az 5 százalékos emelés, ami a 2018-as költségvetésben van. Ennél sokkal többet érdemelnek ezek a nehéz sorsú családok!



Üdvözlettel:

Szél Bernadett

az LMP társelnöke


Ész-Érdekvédő SZülők
Facebook-on:


E-mail:


Ész -Érdekvédő szülők tagjai:





Facebook csoportunk itt található:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések