TÁJÉKOZTATÁS!





A mai napon megkaptuk a választ a Tarlós István Főpolgármester Úrnak, valamint Dr. Dabóczi Kálmán Vezérigazgató Úrnak 2017 áprilisban irt levelünkre.


A tájékoztatás:

Mindenekelőtt engedje meg, hogy szíves elnézését kérjük az elhúzódó válaszadásért.



Tájékoztatjuk, hogy a BKK Zrt. operatív ügyfélszolgálati feladatait 2017. május 1-től kezdődően a BKK Zrt. nevében és megbízásából, közreműködőként a BKK Zrt. kizárólagos tulajdonában álló, BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: BKÜ Zrt.) végzi a közöttük létrejött Közszolgáltatási Keretszerződés alapján.



Engedje meg, hogy Tarlós István Főpolgármester Úrnak, valamint Dr. Dabóczi Kálmán Vezérigazgató Úrnak címzett levelére illetékességből az alábbiakban válaszoljunk.



A BKK Zrt. köszönettel vette az ápolási díjban részesülők számára felvetett kedvezménnyel kapcsolatos levelüket, egyúttal szíves elnézésüket kérjük a késői válaszadásért. Sajnos a kérdés áttekintése után a BKK Zrt. nem talált megoldást a levelükben felvázolt utazási kedvezmény bevezetésére. A BKK Zrt. által megrendelt személyszállítási közszolgáltatás területén az alkalmazandó kedvezmények körét és az igénybevételre való jogosultságot központi előírás, a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) határozza meg, továbbá egyes kedvezményeket a Fővárosi Közgyűlés is megállapított (ilyen például a kisgyerekes bérlet).



A Kormányrendelet alapján a hatósági igazolvánnyal rendelkező személy és a vele együtt utazó egy fő kísérő díjmentes utazásra jogosult a helyi közlekedésben. A kedvezmény csak a kísérés idejére vehető igénybe.



A Kormányrendelet előkészítésekor folytatott egyeztetések során a BKV Zrt. képviselői felvetették a kérdést a jogalkotónak, hogy a hatósági igazolvány esetében nem kívánja-e támogatni például a szülő iskolából/óvodából történő hazautazását, illetve a gyermekért történő utazást. A jogalkotó véleménye szerint azonban a szabályozás ebben a formájában megfelelő, ugyanis kifejezetten csak a kíséret idejére kívánják nyújtani ezt a kedvezményt. Emiatt az Önök által hiányolt lehetőséget nem kívánták felvenni a jogszabályba.



A Kormányrendelet előírásai a BKK Zrt.-re nézve kötelező érvényűek, ezért azoktól eltérni nem áll módjukban.



Budapesten 2010-ben felmerült egy hasonló jellegű javaslat: félárú vonaljegy tanulók, nyugdíjasok, ápolási díjban részesülők számára, azonban a részletes számítások azt mutatták, hogy ennek igen jelentős bevételi kockázatai lennének, amit a tulajdonos (Budapest Főváros Önkormányzata) nem tudott vállalni.



A sajátos nevelési igényű gyermekek szülei számára 90%-os kedvezmény biztosítása ezen a kérdésen is túlmutat, és további kérdéseket vet fel. Mivel a kísérő személye bárki lehet, ezért a kedvezményt nem lehet személyhez rendelni. Ha mégis bevezetnék, akkor felmerülne a kérdés, hogy ki legyen a kedvezményezett. Ha csak az egyik szülő, akkor abban az esetben, amikor a másik szülő kísérné a gyermeket, nem járna a kedvezmény.


A kért kedvezmény bevezetésével az önkormányzatnak vagy az államnak nagyobb arányban kellene finanszíroznia a budapesti tömegközlekedés fenntartását, fejlesztését. Erre az előzőekben hivatkozott döntés során a Fővárosi Önkormányzat nem talált forrást.


Az elektronikus jegyrendszert illetően tájékoztatjuk, hogy az elektronikus kártya bevezetése fokozatosan történik meg. A BKK az aktuális teendőkről a megfelelő közlemények útján időben tájékoztatni fogja az érintett ügyfeleket.



Budapest, 2018. február 5.

                                  
Tisztelettel a BKK Zrt. megbízásából:


Levelezési csoportkoordinátor

BKÜ Zrt.”



Mivel a “tájékoztatást” mint említik is elég lassan kaptunk, ezért már decemberben az EMMI -hez fordultunk.


Ahonnan ezt a tájékoztatást kaptuk:
EMMI támogatja, hogy az ápolási díjon lévő édesanyák is kedvezményes bérlettel utazhassanak!
Idézet a válaszból:
Tárgy: " Tájékoztatás jogszabály-módosítási javaslat Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére történő áttételéről"
"......az Emberi Erőforrások Minisztériuma részére megküldött jogszabály-módosítási javaslatot köszönettel kézhez vettük.
Az érdekvédelmi csoport azon javaslatával, hogy a gyermekük ápolása révén ápolási díjban részesülő kísérők kedvezményes utazási lehetőséget vehessenek igénybe, szakmailag teljes mértékben egyetértünk. Ezen álláspontunkról a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztattuk."




FOLYTATJUK……

Csoportunk a facebook-on itt található

Csoportunk e-mail címe:  csevecsoport@gmail.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések